Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in neo-Byzantijnse trant in Rotterdam

Voorschoterlaan 54
3062 KR, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905
Architect: architectenbureau C. Bruijnzeel en zonen
Publicatie: 19970210
Rijksmonument ID: 506357
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in neo-Byzantijnse trant

Omschrijving Voorschoterlaan 54.

Inleiding:

HERENHUIS in de oostelijke rooilijn van de Voorschoterlaan, circa 1905 gebouwd in neo-Byzantijnse trant naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau C. Bruijnzeel en zonen.

NB De naam van de architect is op een koperen plaatje rechtsonder op de gevel aangebracht.

Omschrijving:

Drie bouwlagen tellend woonhuis met een laag zadeldak bedekt met Lucas IJsbrandspannen. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen boven een natuurstenen plint van onregelmatige (opus incertum) bazaltblokken binnen een granieten omlijsting.

Op de begane grond bevinden zich boven de plint twee rondboogvensters met houten schuifkozijnen met alleen in de bovenlichten een onderverdeling.

Alle rollagen worden geaccentueerd door sluitstenen van natuursteen met een Byzantijns ornament, dat zich herhaalt op de cassettes van de houten deur van de entree geheel links op de begane grond. Boven de entree en het rechter venster een vierkante gevelsteen.

In het midden van de eerste verdieping een houten erker onder een halfrond puntdak met geprofileerde daklijst. Tussen licht gedecoreerde stijlen drie vensters met in de bovenlichten gekoppelde rondbogen. De erker wordt gesteund door een natuurstenen console met gemetseld vulwerk en geflankeerd door vensters in dezelfde trant als op de begane grond maar van een iets kleinere schaal.

De tweede verdieping heeft links en rechts kleine tweelichten met natuurstenen deelzuiltjes en dorpels. Hiertussen, boven het dak van de erker, twee kleine rondboogvensters. Boven de bogen kraagt de gevel iets uit tot aan de geprofileerde daklijst. Het achterliggende zadeldak is bekleed met blauwgrijze halfronde leien.

Waardering:

Herenhuis in zuivere neo-Byzantijnse stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, alsook representatief voor het gevelarchitectuur-oeuvre van architect C.Bruijnzeel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in neo-Byzantijnse trant
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!