Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa in historische stijl in Amsterdam

Prins Hendriklaan 1
1075 AX, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1913
Architect: Th. Groenendijk en Th.J. Lammers
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 505212
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa in historische stijl

Inleiding

Een in 1913 door Th. Groenendijk en Th.J. Lammers ontworpen

VILLA in historische stijl in opdracht van H.J. Post.

N.B. Garage-aanbouw aan westelijke zijgevel is recent en komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Op een vierkante plattegrond gebouwde, aan vier zijden vrijstaande, villa bestaande uit drie bouwlagen met een rechte gevelbeëindiging onder een tentdak met shingles en steekkappen waarop pinakels en eveneens shingles en met uitkragende, houten daklijst boven een bakstenen fries. De villa is geheel in baksteen uitgevoerd behalve de middentravee van de voorgevel; deze is uitgevoerd in een lichtkleurige natuursteen. De twee buitenste traveeën van de voorgevel zijn uitgevoerd als risaliet en zijn beide voorzien van een mansardekap. De oostelijke zijgevel bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste als risaliet is uitgevoerd. Deze risaliet heeft in plaats van een kapverdieping een volwaardige verdieping die gedekt wordt door een terugliggend schilddak.

De westelijke zijgevel heeft in de linkertravee een serre met bovenliggend, ommuurd balkon. De dakkapel aan deze gevelzijde eindigt in een top.

De verticaal gelede vensters met houten kozijnen met bovenlichten, waarvan enkele met glas-in-lood ramen, zijn evenredig over alle geveldelen verdeeld. De gevelvlakken zijn verlevendigd door toepassing van bepleisterde natuurstenen cordonbanden, door bepleisterde natuurstenen versieringsmotieven in de borstwering en het fries en door siermetselwerk. Dakkapel boven de middenrisaliet van de voorgevel heeft een verhoogde lijstgevel. Natuurstenen portiek met hardstenen trap in middentravee van voorgevel. Houten, rondboogvormige toegangsdeur met glas-in-lood bovenlichten.

Aan straatzijde bakstenen ommuring met sierijzeren hekwerk.

Smalle rechthoekige schoorsteen aan straatzijde.

Waardering

Vroeg 20ste-eeuwse villa in zorgvuldig gedetailleerde historiserende trant van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van situationele en ensemble waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het enige in Amsterdam voorkomende villapark.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa in historische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt