Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Sophialaan 1
1075 BL, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1919
Architect: G. de Wilde
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 505187
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Villa in 'Amsterdamse School'

Inleiding

In 1919 in Amsterdamse School-stijl door G. de Wilde ontworpen VILLA in opdracht van NV Technisch Bureau Visser.

N.B. In 1935 interieur ingrijpend verbouwd door J. Scheelbeek. De van oorsprong afzonderlijke percelen werden verenigd en vervolgens horizontaal gesplitst.

Omschrijving

De op een zeshoekige plattegrond gebouwde villa heeft een plat dak en een rechte gevelbeƫindiging met houten daklijst. noord-westelijke en noord-oostelijke hoeken zijn afgeschuind. De gevel aan de Sophialaan (W) heeft in de rechtertravee een zeer brede risaliet met twee muurpijlers die bovenaan voorzien zijn van een natuurstenen reliƫf met gestileerde golven en mascaron.

Onder de topverdieping een bakstenen cordonlijst. De lichtbruine bakstenen gevels van het uit vier lagen bestaande bouwblok zijn ter hoogte van de topverdieping rondom voorzien van op regelmatige afstand van elkaar gelegen uitkragende cordonlijsten, eveneens van baksteen. Alle gevelvlakken tevens verlevendigd door gebruik van mondsteen en door toepassing van decoratief metselwerk.

Verticaal gelede vensters met originele roedenverdeling in houten kozijnen harmonisch over de gevels verdeeld. Het bouwblok ligt enigszins teruggerooid in een aan vier zijden omlopende tuin. Een toegangspoort bevindt zich aan de straatzijde (W). De ingang is gelegen aan de Z-gevel.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de algehele architectonische vormgeving van het nog geheel in originele staat verkerende exterieur en is, mede door de aangebrachte hoekige ornamentering, een goed voorbeeld van luxe woningbouw in de sobere variant van de Amsterdamse School-stijl. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa in 'Amsterdamse School'
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt