Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Willaertstraat 35
1075 LE, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1920
Architect: J.C. van Epen
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 504988
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige grondvorm, met afgeschuinde hoek aan de NW-zijde in opdracht van de AWV, opgetrokken bouwblok van ETAGEWONINGEN met genmeenschappelijke binnentuin, begrensd door Bertelmanplein, Bertelmanstraat, Willaertstraat, Pieter Lastmankade en Bernard Kochstraat, bestaande uit drie bouwlagen onder zadeldaken met rode pannen met op regelmatige afstand van elkaar geplaatse gemetselde schoorstenen. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Willaertstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hek.

De twee lange zijden van het bouwblok bestaan in feite uit drie tegen elkaar geplaatste en telkens iets hoger opgemetselde gevelvlakken. Dit motief is ook toegepast aan de korte zijde aan de Bernard Kochstraat welke bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste gevelvlakken. Daar waar de uit verschillende hoogtes bestaande gevelvlakken tegen elkaar zijn geplaatst is de gevel voorzien van een over alle verdiepingen omhooglopende erker met steunberen op de hoeken.

Sommige entrees liggen in een rondboogvormige portiek. De beganegrond is uitgevoerd in een donkerder kleur steen.

De hoeken van het bouwblok zijn voorzien van steunberen. Alle vensters, sommige voorzien van zijlichten, zijn regelmatig en harmonieus in de gevels geplaatst.

Waardering

Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van plan Zuid II van Berlage.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D v…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!