Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1, in Amsterdam

Des Présstraat 7
1075 NT, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1921
Architect: J.C. van Epen
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 504959
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1,

Omschrijving

Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van 104 ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Hendrik Jacobszstraat, Pieter Lastmankade en Des Presstraat, bestaande uit een beganegrondverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak waarbij de gemeenschappelijke trapportalen zijn afgedekt met een door rode pannen bekleed schuin dakvlak. De rondboogvormige toegangspoort naar de gemeenschappelijke binnentuin bevindt zich aan de Des Presstraat, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek.

Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste, vanaf de beganegrond omhooglopende driezijdige erkers en op de beganegrond - en soms ook de eerste verdieping - van steunberen. De poortdoorgang in de Des Presstraat wordt aan beide zijden geflankeerd door twee, eveneens driezijdige, erkers over de eerste vier verdiepingen. Aan de buitenrandvoorzien van een rand van geglazuurde stenen.

De gevelwanden aan de Cornelis Krusemanstraat en de Pieter Lastmankade zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar, vanaf de eerste verdieping omhooglopende en overhoeks geplaatste steunberen die boven het dak uitsteken.

De beganegrondverdieping is voorzien van een donkerder kleur steen. Sommige entrees, met rechthoekige deuren waarin drie horizontaal naast elkaar geplaatste ramen, zijn voorzien van een luifel. Boven elke entree een puntvormig naar buiten gebouwd raampje op de eerste verdieping van het trapportaal.

De vensters zijn alle regelmatig in de gevels geplaatst en waren in oorsprong voorzien van houten roedenverdeling.

De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk. Boven de trapportalen decoratief vormgegeven hijsbalken.

Waardering

Bouwblok bestaande uit 104 etagewoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex, en tevens karakteristieke NW begrenzing van het plan Zuid II van Berlage.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd …
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!