Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Emmaplein 5
1075 AW, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1919/1922
Architect: J. Juffer jr. Gebr. van Gendt ALzn. (uitbreiding)
Publicatie: 19961029
Rijksmonument ID: 504609
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School'

Inleiding

Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, in 1919 ontworpen door J. Juffer jr. in opdracht van D.H. van Biema-Nykerk en D. de Vries. Oostelijke uitbreiding aan Oranje Nassaulaanzijde in 1922 ontworpen door Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van J.P. van Tienhoven.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond gebouwd rechterdeel van hoekvilla bestaande uit vier bouwlagen eindigend in natuurstenen daklijst onder mansardekap gedekt door rode pannen. Bakstenen voorgevel van de rechtertravee, waarvan de twee bovenste verdiepingen zijn teruggerooid, eindigend in uitgezwenkte topgevel en verlevendigd door toepassing van decoratief metselwerk. Zijgevel eveneens voorzien van decoratief metselwerk en bestaande uit drie traveeën waarvan middelste eindigend in paraboolvormige topgevel. Op het dak van rechtertravee een met zink beklede dakruiter.

Ingangspartij bestaande uit twee bouwlagen met geprofileerde ingang met rechrhoekige houten deur aan Emmapleinzijde waarvan roedeverdeling van horizontaal gelede bovenlichten gedetailleerd zijn in Amsterdamse School-stijl. Overige vensters verticaal geleed met houten kozijnen en merendeels oorspronkelijke roedeverdeling evenwichtig over beide gevelvlakken verdeeld.

Waardering

Rechterdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede een beeldbepalende waarde vanwege de situering aan de belangrijke stedebouwkundige as welke loopt van het Amsterdams Lyceum naar het Vondelpark. Tevens van ensemblewaarde wegens de ligging binnen het enige in Amsterdam voorkomende villapark.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rechterdeel villa in 'Amsterdamse Schoo…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!