Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Zuidermeer

Koggeweg 1
1652 PC, Zuidermeer (Gemeente Koggenland)
Noord Holland
Bouwjaar: 1907
Publicatie: 19961029
Rijksmonument ID: 502507
Type: Boerderij

Omschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, volgens gevelsteen en steen in schoorsteen gebouwd in 1907. De boerderij staat aan de noordzijde van de Koggeweg met de noklijn haaks op de weg.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel en pannenrand in zwarte geglazuurde Hollandse pan.

De houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met dekbalkgebinten en overstek boven de woning. Aan de westzijde van dit vierkant bevindt zich de dars, aan de noord- en oostzijde de koestal en aan de zuidzijde (voorzijde) de woning.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint in het motief van kleine blokken natuursteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

De voorgevel (Z) is symmetrisch van opzet. Deze gevel heeft uitgemetselde hoeken en een risalerende middenpartij waarvan de hoeken eveneens zijn uitgemetseld. De middenpartij heeft op de parterre twee schuifvensters en op de verdieping een driedelig kozijn met hoog centraal schuifraam. De vensters hebben geprofileerde kozijnen. In de geveltop bevindt zich een gebeeldhouwde paardekop. De middenpartij heeft een zinkgedekt zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. In het dakschild van de hoofdkap boven de middenpartij bevindt zich een ronde schoorsteen op vierkante basis. Deze schoorsteen bevat natuursteen en gele baksteen ter decoratie. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren worden elk door een kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterassen met in de as direct rechts (O) van de middenpartij de (vernieuwde) voordeur. Links naast de voordeur bevindt zich de genoemde gevelsteen. De overige assen bevatten schuifvensters. De geveldecoratie bestaat onder meer uit: gele baksteen ter decoratie in de uitgemetselde partijen; gele baksteen en hardsteen in de ontlastingsbogen boven vensters en voordeur; metselmozaïk in rood en geel in de spaarvelden boven vensters en voordeur; snijwerk op het fries.

De linkerzijde (W) bevat een opgeklampte deur met bovenlicht en drie getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijde (O) bevat alleen vier getoogde ijzeren stalvensters. De achterzijde (N) heeft rechts de darsdeur. Het interieur van de woning heeft nog de oorspronkelijke schouw en vrijwel alle oorspronkelijke betimmeringen op plafonds en wanden.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse t…
location_on Monumenten Kaart rond Zuidermeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!