Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Medemblik

Ridderstraat 7
1671 CS, Medemblik (Gemeente Medemblik)
Noord Holland
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 19961216
Rijksmonument ID: 502383
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant.

Omschrijving

De pastorie is een rechthoekig volume in rode baksteen en heeft twee bouwlagen onder omlopend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het schilddak heeft op beide nokpunten een schoorsteen en is bedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk heeft een gepleisterde cordonlijst onder de lekdorpels van de verdiepingvensters. De pastorie heeft een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middelse as heeft op de parterre een omlijste hoofdingang (onder meer kroonlijst op consoles) met dubbele paneeldeur en bovenlicht. De overige assen hebben zesruitsschuifvensters. De lekdorpels van de verdieping zijn met een gepleisterde cordonlijst verbonden. De achterzijde is vergelijkbaar met de voorzijde. De centrale ingang is daar echter eenvoudig van vorm. De rechterzijde (N) bevat een zesruitsschuifvenster op de verdieping. De linkerzijde grenst aan de sacristie.

Het interieur bevat op de parterre rechts (N) van de centrale gang twee kamers met stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijke complex van de St. Martinus.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Medemblik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt