Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen in Opeinde

Kommisjewei 34
9218 PG, Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Friesland
Bouwjaar: 1928 1979 (verb.)
Architect: C.R. de Boer en G.M. van Manen Boer 1927 C.R. de Boer en G.M. van Manen
Publicatie: 19960410
Rijksmonument ID: 499193
Type: Boerderij

Omschrijving van Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen

Inleiding

De losse VEESTAL waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen, behoort bij het boerderijcomplex met de villa. De veestal is in 1927 ontworpen door C.R. de Boer en G.M. van Manen uit Drachten en in 1928 gebouwd in opdracht van J.I. Douma uit Opeinde. De oriëntatie van de veestal is aangepast aan de richting van de verkavelingsstructuur. Veestal en villa vormen geen bedrijfsmatige eenheid meer; de veestal is thans een zelfstandig agrarisch bedrijf met woning. De stallen waren anno 1928 uiterst modern door de Hollandse stalling met lorriespoor in de voergang, het toepassen van troggewelven boven de stallen en de aanwezigheid van elektriciteit. Tot de boerderij behoort de tuin met in de hoek tussen de villa en de schuur een vm. prieeltje en een vijver. De veestal is in 1979 middels een doorbraak verbonden met een ligboxstal. Deze uitbreiding valt buiten bescherming van rijkswege wegens de geringe architectonische betekenis.

Omschrijving

De veestal heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met een steil wolfdak met nagenoeg verticale wolfeinden, gedekt met riet.

In het westelijk dakschild zijn vier dakkapellen. Op de nok een schoorsteen en twee luchtkisten, gedekt met riet. De gevels zijn opgetrokken in bruine gesinterde bakstenen in Noors verband op een klinker trasraam. De zuidgevel bestaat uit een eerste bouwlaag onder een betonnen latei; een tweede bouwlaag in de kap, vanaf de onderdorpel van de vierruitsvensters beschoten met gepotdekseld hout op klampen, een inpandig balkon met een bloembak aan de gevel; het wolfeind met een liggend zoldervenster. De vensterindeling van de eerste bouwlaag bestaat uit twee drielichtsvensters aan weerszijden van een tweelichtsvenster boven een provisiekelderraam. Links een garage, vh. afgesloten met een dubbele houten deur. De oostelijke en noordelijke gevels zijn gedeeltelijk gewijzigd. De westelijke zijgevel bevat nog de oorspronkelijke verzinkte ijzeren stalramen en toegangsdeuren.

Het interieur van de stal is structureel niet veel gewijzigd. Aanwezig zijn nog ondermeer de paardestallen en de Hollandse veestalling met voergang in het midden. De zoldering van de veestalling bestaat uit troggewelven. Troggewelven zijn ook aanwezig in de garage. De indeling van het woonhuisgedeelte is gewijzigd.

Waardering De veestal uit 1928, behorend bij het vm. boerderijcomplex, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor de geschiedenis van de boerderijbouw, zowel sociaal-economisch als typologisch,

- als essentieel onderdeel van het complex,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek in harmonie met de bijbehorende villa,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,veestal,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa, losse veestal waarin oorspronkel…
location_on Monumenten Kaart rond Opeinde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!