Vrijstaand gelegen telefooncel in Warmenhuizen
Omschrijving van Vrijstaand gelegen telefooncel
Inleiding
Vrijstaand gelegen TELEFOONCEL naar een uit 1930-1932 daterend ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.
De in functionalistische stijl gebouwde telefooncel ligt aan de voet van de Westfriesedijk (westzijde) op het terrein van het bungalowpark "Geestmerambacht".
N.B. De telefoon in de cel is van latere datum en valt buiten de bescherming.
Omschrijving
Grijsgeverfde metalen telefooncel op vierkant grondplan. De circa twee meter hoge telefooncel wordt afgesloten door een plat metalen dak. De vier gevelzijden van de telefooncel zijn ieder circa één meter breed en bestaan elk uit vijf boven elkaar gelegen ruiten welke in metaal zijn gevat. De bovenste ruit van alle gevelzijden is gevuld met blauw glas, met daarin in witte letters - eveneens naar ontwerp van Brinkman en van der Vlugt- het woord "TELEFOON". De overige ruiten zijn van doorzichtig glas. Eén gevelzijde (O) is de deur en draait naar buiten toe open. Deze deur heeft een metalen handvat. In deze deur is de bovenste ruit met daarin het woord "TELEFOON" smaller. Voorts is in deze deurzijde in de middelste ruit in witte letters het opschrift "OOK TELEGRAMMEN" aangebracht.
De vloer van de telefooncel op vierkante plint beataat uit een gewapend betonplaat met terrazzo-afwerking. De plint heeft daarbij nog een ijzeren omranding.
Waardering
De telefooncel is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als zijnde een zeldzaam geworden exemplaar van het straatmeubilair dat in de periode 1930-1932 in opdracht van de PTT in functionalistische stijl is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Tevens is het object van belang binnen het oeuvre van de architecten Brinkman en Van der Vlugt.
Tags: losse objecten, ed.,telefooncel,straatmeubilair,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (1)
-
Telefoon Cel (11 november 2012 01:00)
star star star starWaar staat dat ding dan precies.....nergens te vinden hoor
In de buurt
-
Cafe Sluiszicht. Rechthoekig voorgedeelte met verdieping, gedekt door schilddak, waartegen aan de achterzijde een verdiepingloze vleugel onder zadeldak aansluit Westfriesedijk 27, Warmenhuizen
-
De Kroft Huismansweg 13, Schoorl
-
Kijkduin Molenweg 13, Schoorl
-
Kerk. Eenvoudig, langgerekt gebouwtje. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk door onbekende maker Kerkpad 15, Warmenhuizen
-
Voormalige koeienstal Heereweg 140, Schoorl
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Warmenhuizen (Noord Holland)