Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijstaand gelegen telefooncel in Warmenhuizen

star star star star (1)
Westfriesedijk 39
1749 CR, Warmenhuizen (Gemeente Harenkarspel)
Noord Holland
Bouwjaar: 1930-1932
Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt
Publicatie: 19961104
Rijksmonument ID: 498912
Type: Overig

Omschrijving van Vrijstaand gelegen telefooncel

Inleiding

Vrijstaand gelegen TELEFOONCEL naar een uit 1930-1932 daterend ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.

De in functionalistische stijl gebouwde telefooncel ligt aan de voet van de Westfriesedijk (westzijde) op het terrein van het bungalowpark "Geestmerambacht".

N.B. De telefoon in de cel is van latere datum en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Grijsgeverfde metalen telefooncel op vierkant grondplan. De circa twee meter hoge telefooncel wordt afgesloten door een plat metalen dak. De vier gevelzijden van de telefooncel zijn ieder circa één meter breed en bestaan elk uit vijf boven elkaar gelegen ruiten welke in metaal zijn gevat. De bovenste ruit van alle gevelzijden is gevuld met blauw glas, met daarin in witte letters - eveneens naar ontwerp van Brinkman en van der Vlugt- het woord "TELEFOON". De overige ruiten zijn van doorzichtig glas. Eén gevelzijde (O) is de deur en draait naar buiten toe open. Deze deur heeft een metalen handvat. In deze deur is de bovenste ruit met daarin het woord "TELEFOON" smaller. Voorts is in deze deurzijde in de middelste ruit in witte letters het opschrift "OOK TELEGRAMMEN" aangebracht.

De vloer van de telefooncel op vierkante plint beataat uit een gewapend betonplaat met terrazzo-afwerking. De plint heeft daarbij nog een ijzeren omranding.

Waardering

De telefooncel is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als zijnde een zeldzaam geworden exemplaar van het straatmeubilair dat in de periode 1930-1932 in opdracht van de PTT in functionalistische stijl is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Tevens is het object van belang binnen het oeuvre van de architecten Brinkman en Van der Vlugt.

Tags: losse objecten, ed.,telefooncel,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrijstaand gelegen telefooncel
location_on Monumenten Kaart rond Warmenhuizen

Recensies (1)
    Vrijstaand gelegen telefooncel
    Westfriesedijk 39, Warmenhuizen, Noord Holland, NL
  • star star star star
    1
    Waar staat dat ding dan precies.....nergens te vinden hoor