Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Torenstation elektriciteitsverdeling in Oud Vossemeer

Patrijzenweg 28
4698 AB, Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 496135

Omschrijving van Torenstation elektriciteitsverdeling

Inleiding

Torenstation voor electricteitsverdeling met dienstwoning, in verband met de aansluiting van Tholen en Sint Philipsland op het electriciteitsnet, rond 1927 aan de dorpsrand gebouwd in een sobere, zakelijk-traditionele trant. De electriciteit werd verkregen via de voedingskabel uit Nieuw-Vossemeer.

Omschrijving

Zowel de woning als het bedrijfsgedeelte is uitgevoerd met sobere gevels, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in halfsteens- resp. staandverband.

Het bedrijfsgedeelte is voorzien van enig siermetselwerk in zwartige baksteen rond de gevelopeningen en bezit de, voor dit type bebouwing karakteristieke, lage tweelichtramen en zware deur met bijzonder, oorspronkelijk beslag. In de toppen en aan de zijgevels bevinden zich nog de aansluitpunten voor het verdwenen bovengronds electriciteitsleidingennet. Tegen de achtergevel van het bedrijfsgedeelte, dat momenteel als transformatorgebouw in gebruik is, bevindt zich een kleine, aanbouw met plat dak, voormalige kantoor/werkplaats. De ramen en deuren van de woning zijn sterk vereenvoudigd, zonder onderverdelingen of roedeverdelingen.

De woning en het bedrijfsgedeelte bezitten zadeldaken met de nokken dwars op de straat, gedekt met rode groefpannen; het dak van het bedrijfsgedeelte is voorzien van wolfseinden; sobere houten boeiboorden en windveren.

Waardering

Bijzondere combinatie van voormalige dienstwoning en torenstation; het bedrijfsgedeelte in, voor Zeeland, unieke afmetingen en vormgeving, is door karakteristieke details duide- lijk als een gebouw van het electriciteitsbedrijf herkenbaar. Het bedrijfsgedeelte weerspiegelt de wijzigingen in het distributie-systeem van dit, voor de ontwikkeling van de streek belangrijke, nutsbedrijf. Als zodanig een complex van cultuur-historische en zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schakelstation,nutsbedrijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Torenstation elektriciteitsverdeling
location_on Monumenten Kaart rond Oud Vossemeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt