Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Post- en Telegraafkantoor in Stavenisse

Poststraat 2
4696 BB, Stavenisse (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1921
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 496118
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Post- en Telegraafkantoor

Inleiding

Relatief fors, voormalig Post- en Telegraafkantoor met dienst- woning, in 1920/'21 als vervanging van het oude postkantoor gebouwd in rationalistische trant.

Aan de Poststraat bevindt zich het postkantoor (sinds oktober 1992 buiten gebruik) en aan de Kerkstraat twee woningen.

Omschrijving

Sober uitgevoerd, grotendeels verdiepingloos bouwwerk met gevels opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. Natuurstenen vensterdorpels op de begane grond. Enig siermetselwerk in de geveltoppen. Boven de kantoor-entree aan de Poststraat, opgenomen in een topgevelgedeelte, een natuurstenen tableau met opschrift "Post- en Telegrafie". De kantoor-entree is voorzien van een houten panelendeur met bovenlicht met smeedwerk raamhekje en smalle zijlichten met roedeverdelingen. In de overige gevels reeksen slanke, houten kruiskozijnen met 1-paneels luiken voor de onderramen. Aan de Kerkstraat bevinden zich de twee sobere ingangen van de woningen en een kleine uitbouw onder een met pannen gedekt schilddakje. De zuidelijke woninggevel is deels uitgevoerd als topgevel, deels als langsgevel met verdieping waar tegen een rechthoekige uitbouw met gemetselde balustrade; tuindeur met zijlichten en draairamen in de uitbouw; balkondeur met zij-lichten boven de uitbouw en een stolpraam met luiken in de geveltop. Het pand is voorzien van een U-vormig omgezet schilddak met dwarskappen aan de noordelijke en zuidelijke gevel, gedekt met rode, verbeterde hollandse pannen en voorzien van soberehouten boeiboorden, windveren en dakkapellen.

Waardering

Als gaaf bewaard gebleven en in Zeeland zeldzaam voorbeeld van een fors Post- en Telegraafkantoor uit de twintiger jaren in een dorp, is het pand van belang uit cultuur- en architectuur-historisch oogpunt en uit oogpunt van de geschiedenis van het Post- en Telegraafwezen.

Tags: openbare gebouwen,postkantoor,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Post- en Telegraafkantoor
location_on Monumenten Kaart rond Stavenisse

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt