Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Oud Vossemeer

Dorpsweg 9
4698 RD, Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1872
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 496075
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

Rooms katholieke pastorie, rond 1872 in opdracht van het bestuur van de Sint Willibrordusparochie gebouwd in een aan de waterstaatsstijl verwante architectuur naar ontwerp van architect C. van Genk. De pastorie is direct naast de rooms katholieke kerk (Rijksmonument) uit 1841 gelegen. Als aannemer wordt Hoppenbrouwer genoemd. Na de bouw van deze pastorie werd de oude pastorie bij de kerk getrokken.

Omschrijving

Blokvormig, 5 travee├źn breed bouwvolume met verdieping; streng symmetrische opzet en geheel gepleisterde lijstgevels.

De voorgevel bezit als hoofdgevel hoeklisenen en een middenrisaliet, afgesloten door een driehoekig fronton, waarin de entree met natuurstenen omlijsting en bordestrap is opgenomen.

Voorts is deze gevel gedecoreerd met vensteromlijstingen, pleisterwerk decoraties onder de verdiepingramen, natuurstenen cordonlijst, plint en borstweringpanelen en een bloklijst in het hoofdgestel.

Houten kozijnen met afgeronde schouders, voorzien van schuiframen met 4-ruits onderramen en glas-in-lood bovenramen. Het tentdak is gedekt met gesmoorde tuile du nord en voorzien van een met zink beklede nokpiron.

De gepleisterde achtergevel bezit een middenrisaliet met ingang en enige originele vensters; overige vensters vernieuwd.

Het interieur stamt grotendeels uit de bouwtijd met ondermeer op de begane grond rijke originele stucplafonds met gedetailleerd middenmotief in linker en rechter voorkamer en rechter achterkamer. Rechter voor- en achterkamer met tussendeuren. In de benedenhal ondermeer gepleisterde wanden met gestucte pilasters; in de bovenhal sober stucplafond. Kelder met gemetselde gewelfjes met stalen ribben.

Waardering

Monumentale en architectonisch karakteristieke negentiende eeuwse pastorie, behorend tot een negentiende eeuws katholiek kerkcomplex, als zodanig van cultuur- en architectuurhistorische- en ensemble waarde.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Oud Vossemeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!