Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Stadszicht in Tholen

star star star star (1)
Luchtenburgseweg 4
4691 PA, Tholen (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 19960116
Rijksmonument ID: 495971
Type: Woonhuis

Omschrijving van Stadszicht

Inleiding

Monumentaal, rijk en bijzonder vormgegeven Jugendstil villa-woonhuis, in 1909 naar ontwerp van J. (Rey) te Bergen op Zoom gebouwd.

Omschrijving

De villa is opgetrokken uit geglazuurde baksteen. De zuidoost- hoek wordt geaccentueerd door een achtzijdig torentje, met topgevels en een lantaarn, beginnend op de verdieping. De zijgevels zijn gepleisterd. De bogen en friezen zijn uitge- voerd in gekleurde, geglazuurde baksteen. Gevelbanden met van motief voorzien tegelwerk. Houten beschot in de geveltoppen, afgewerkt met kruiselings geplaatste windveren. Houten, getoogde kozijnen, enkel en samengesteld, met schuiframen. Gebogen bovenramen en -lichten met dito roedeverdeling. Onder de hoektoren een veranda, via vleugeldeuren met zijlichten toegankelijk; sierlijke smeedwerk hekjes aan de veranda en het hoekbalkon.

De villa heeft een schilddak met plat; kleine houten dakkapel op het voorschild. Het torentje is voorzien van steekkapjes. Alle dakvlakken zijn gedekt met groene, geglazuurde kruispannen.

Naast de voormalige voordeur een gevelsteen met opschrift: "De eerste steen gelegd door M.P.J.E. la Fonteyn 27 juli 1909".

In het interieur zijn vrijwel geen originele zaken uit de bouwtijd aanwezig. In de entree aan de achterzijde bevinden zich in een rondboog vijf vensters met figuratieve voorstel- lingen met betrekking tot de landbouw. Deze zijn uitgevoerd in gekleurd glas-in-lood door "In de Speijkermandt ateliers voor Geschilderd Gebrand Glas. Bouoy, Dordt".

Waardering

Monumentale villa uitgevoerd in een rijke Jugendstil-architectuur. Goed voorbeeld van villa-achtige woning bij een boerde- rij, een ontwikkeling die karakteristiek is voor de streek. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van visuele betekenis in het agrarische landschap.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Stadszicht
location_on Monumenten Kaart rond Tholen

Recensies (1)
    Stadszicht Stadszicht
    Luchtenburgseweg 4, Tholen, Zeeland, NL
  • star star star star
    3
    Het is glasfabriek Bouvy
In de buurt