Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis met koetsierswoning en poort in Amsterdam

Overtoom 243
1054 HW, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 19951019
Rijksmonument ID: 491961
Type: Gebouw

Omschrijving van Koetshuis met koetsierswoning en poort

Object-omschrijving

In opdracht van E.A. Lehmann langs de Overtoom aan de straatzijde in neo-Renaissance-stijl uit 1900 op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken koetshuis met koetsierswoning en poort op een hardstenen plint bestaande uit twee verdiepingen onder een samenstel van schild- en zadeldaken bedekt met zwarte pannen. De vorstpannen zijn voorzien van een ijzeren siermotief. Onder de overstekende dakgoot een rondlopend boogfries. De risalerende travee├źn en de door de dakgoot brekende dakkapellen zijn voorzien van trapgevels met dekplaten. Alle vensters zijn voorzien van boogvelden met tracering en hebben een roedenverdeling.

Het koetshuis met koetsierswoning bestaat uit een voorhuis met dwarskap met haaks daarop twee achterhuizen. Een bakstenen muur en een bijgebouwtje omsluiten een aan de zuidzijde gelegen binnenplaats. Het rechterachterhuis is voorzien van een dakruiter en dakkapellen. De gevels worden verlevendigd door de toepassing van gepleisterde aanzet-, sluit- en hoekstenen, speklagen, decoratief uitgevoerde muurankers en decoratief metselwerk.

Waardering

Voormalig koetshuis met koetsierswoning en poort van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van het Villa Betty-complex en de prominente situering langs de Overtoom in een royale satdstuin nabij het Vondelpark.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis met koetsierswoning en poort
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt