Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis met winkel in Vaals

Lindenstraat 9
6291 AE, Vaals (Gemeente Vaals)
Limburg
Bouwjaar: 1895-1905
Publicatie: 19960115
Rijksmonument ID: 491858
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis met winkel

Inleiding

Vml. DUBBEL WOONHUIS MET WINKEL in de gesloten wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in gebruik als dubbele wooneenheid met acht appartementen.

Het interieur van de panden is in 1975 in opdracht van de Woningvereniging Vaals verbouwd. Hierbij zijn aan de achtergevel enkele balkons en brandtrappen aangebracht en de beide dakzijden van nieuwe dakkapellen voorzien. Zowel de balkons, de brandtrappen als de dakkapellen zijn uitgesloten van bescherming. Het dubbele pand vormt door situering en stijl een eenheid met het appartementsgebouw 13 A/G-15 A/G.

Omschrijving

Het appartementsgebouw heeft drie bouwlagen plus souterrain- en zolderverdieping in lengterichting, het geheel onder een zadeldak met muldenpannen en luifelgoten op consoles. Pand nr. 9 heeft een gevelindeling met vijf vensterassen, waarvan de symmetrie wordt doorbroken door de voormalige winkelpui in de eerste bouwlaag. Pand nr. 11 heeft eveneens vijf vensterassen, maar is volledig symmetrisch. Gepleisterde voorgevels, met gestucte plinten, speklagen, imitatievoegen, gevellijsten, kaderlijsten en vensterlijsten. De sluitstenen van de vensterlijsten kenmerken zich door decoratieve ornamenten. Blauwstenen traptreden in de entrees. Segmentboogvormige houten T-vensters, segmentboogvormige houten paneeldeuren met bovenlicht en rechthoekige dubbele houten T-vensters in de winkelpui. De wit gesauste bakstenen achtergevel heeft tweemaal vijf travee├źn, is voorzien van segmentboogvormige houten kruiskozijnen met achtruits roedeverdeling. De vensters aan weerszijden van de achterdeuren zijn uitgebroken voor de plaatsing van extra achteruitgangen.

Waardering

Het appartementsgebouw is uit architectuurhistorisch oogpunt van belang vanwege de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is een belangrijk onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Vaals, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Vaals. Het pand beschikt over een redelijke architectonische gaafheid van het exterieur, is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving en heeft een redelijke zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis met winkel
location_on Monumenten Kaart rond Vaals

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt