Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl in Groningen
Omschrijving van Pakhuis in ambachtelijk-traditionele bouwstijl
Inleiding
PAKHUIS, gesitueerd in de uit vrijwel aaneengesloten bebouwing bestaande westelijke gevelwand van de Lage der A op de hoek van de smalle Speldemakersgang, gebouwd in 1875 als graanpakhuis en zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Het gebouw is thans in gebruik als opslagruimte.
Omschrijving
Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen onder een zadeldak achter een tuitgevel. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit donkerrode baksteen. De middelste travee bevat de hijsdeuren en tegen de geveltop is een houten trijshuis aangebracht.De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld. De middelste travee heeft dezelfde dikte gekregen als de gevelhoeken, waardoor de raamtraveeën terug lijken te liggen. De gevelopeningen van ramen en deuren zijn segmentboogvormig gesloten. In de bovenste verdieping zijn rozetvensters aangebracht. Alle ramen zijn van ijzer en hebben een roedeverdeling. Bij onderdorpels en op andere plaatsen zijn tandlijstjes gemetseld.
Waardering
Pakhuis, zorgvuldig vormgegeven in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl, van algemeen belang vanwege: - zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde; - zijn gaafheid; en - zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen en in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel.
Tags: gebouwen, woonhuizen,pakhuis,opslag,handel,kant.,opsl, transp.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Wit pandje met puntgevel Lage der A 18, Groningen
-
Wit pandje met puntgevel Lage der A 24, Groningen
-
Eenvoudig pand met omlijste ingang Lage der A 17, Groningen
-
Wit gepleisterd herenhuis Lage der A 14, Groningen
-
Pand met vensters in de kroonlijst Hoge der A 26, Groningen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Groningen (Groningen)