Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bankgebouw in Groningen

star star star star (1)
Akerkhof 36
9711 JC, Groningen (Gemeente Groningen)
Groningen
Bouwjaar: 1906
Architect: A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis Gendt ADN 1906 A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis
Publicatie: 19950413
Rijksmonument ID: 485433
Type: Gebouw

Omschrijving van Bankgebouw

Inleiding

BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in opdracht van de Rotterdamse Bank in 1906 naar ontwerp van A.D.N. van Gendt en G. Nijhuis in een Berlagiaanse bouwstijl. Het publieksgedeelte van het bankgebouw is momenteel in gebruik als winkel, waarbij de oorspronkelijke indeling en interieuronderdelen grotendeels zijn behouden. De overige ruimten zijn verdeeld in appartementen en vormen met de belendende panden één woningcomplex.

Omschrijving

Bouwwerk, met een brede asymmetrische gevel, van zeven traveeën breed met aan weerszijden een toegangstravee, één bouwlaag hoog op een souterrain en met een mezzanine onder een afgeknot schilddak, belegd met leien in maasdekking. De gevel is opgetrokken uit een grijsbruine baksteen op een hardstenen basement. In het basement zijn steeds dubbele vensteropeningen voor het souterrain. Beide ingangstraveeën hebben een dubbele, houten voordeur met kleine raamopeningen; de deuren worden vanaf het basement door een natuurstenen omlijsting omkaderd; bij de rechter travee doorlopend tot de mezzaninevensters. De drie linker venstertraveeën hebben hoge vensters die zowel de bel étage als de mezzanine beslaan. De hoge, tweeledige bovenlichten zijn voorzien van een roedeverdeling. De overige venstertraveeën hebben op de bel étage kruisvensters en op de mezzanine tweeledige vensters. In de middelste travee is ten behoeve van de huidige functie een ingang aangebracht; het basement en de vensters zijn hiertoe doorgebroken. Boven de oorspronkelijke ingangen bevinden zich drieledige vensters; die van de rechter toegangstravee licht uitstulpend. Alle vensters zijn gevat in zandkleurig natuursteen en ook de middenstijlen zijn uit natuursteen. De rechter toegangstravee is opgemetseld tot een smalle klokgevel met aan weerszijden korte, brede penanten en voorzien van een beëindiging met schelpmotief. De drie linker venstertraveeën zijn opgemetseld tot een tuitgevel met natuursteen cartouches met bouwjaar en eveneens brede penanten. Beide topgevels zijn voorzien van drieledige kruisvensters en natuursteen decoraties. De bakgoot wordt gedragen door consoles. Op het voorschild van de kap zijn in totaal vijf dakkapellen geplaatst, die gedragen worden door kleine consoles, voorzien van een roedeverdeling en afgedekt met een schildkapje. Inwendig ondermeer van belang de nog resterende wandbetimmeringen en fraai bewerkte paneeldeuren, het houten trappenhuis en vloer- en wandbegelingen.

Waardering

Bankgebouw, zorgvuldig vormgegeven in een aan de architectuur van Berlage verwante bouwstijl met veelvuldig gebruik van natuursteen, van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde, het grotendeels intact gebleven interieur en zijn betekenis als waardevol en afsluitend element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de westzijde van het Akerkhof in Groningen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bankgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bankgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Groningen

Recensies (1)
    Bankgebouw Bankgebouw
    Akerkhof 36, Groningen, Groningen, NL
  • star star star star
    3
    Volgens mij is dit pand niet in opdracht van de Rotterdamse bank gebouwd maar door de Firma Geertsema Feith & Co? Zie dit krantenbericht van 6 feb. 1906: http://bit.ly/1JhtE7V