Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Haegenaarskamp in Smilde

Elzenlaan 11
9422 ES, Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Drenthe
Bouwjaar: 1912-'13 1913 1912-'13
Architect: S. de Clercq Clercq 1913 S. de Clercq
Publicatie: 19950213
Rijksmonument ID: 482943

Omschrijving van Haegenaarskamp

Inleiding

LANDHUIS gebouwd in 1912-1913 in opdracht van de N.V. Ontginning Smilde (gevestigd te Den Haag) en bestemd tot woonhuis voor de directeur, S.C. Korteweg. Het huis werd ontworpen door S. de Clercq (Den Haag) in typerende Overgangsarchitectuur. Gevelsteen naast de entree: "november 1913 S.C. Korteweg Geb. 24 april 1912". Zuidgevel met gevelsteen: "Anno 1914". Inmiddels is het landhuis in gebruik bij de Psychiatrische inrichting Licht en Kracht.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een afgewolfd zadeldak met aan de westzijde een verbreding onder een zadeldak en aan de zuidzijde een verbreding onder een schilddak bedekt met een verbeterde hollandse pan; strak geprofileerde goten op klossen; schoorstenen; opengewerkte dakruiter met smeedijzeren windvaan met ooievaar-figuur en tekst Haegenaarskamp; (geknikte) topgevels met houtbetimmering. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door rollaag; opgaand metselwerk met onder de verdiepingsvensters decoratief metselwerk met gebruik van gele steen; fries met gele en zwarte steen; toepassing van natuurstenen elementen; vensters van diverse afmetingen met natuurstenen vensterbanken, persiennes. De voorgevel heeft een centraal geplaatstepaneeldeur met zijlichten (glas-in-lood) en een luifel aan gewrongen trekstangen; stoep met vleugels voorzien van natuurstenen elementen. Westgevel met erker met plat met gemetselde borstwering; erker met onder meer een boogvormige uitbouw; glas-in-lood in de bovenlichten. Zuidelijke topgevel met twee naast elkaar geplaatste brede deuren met korfboogvormig bovenlicht met straalvormige decoratie; daarboven gevelsteen "Anno 1914". Zuid- en oostgevel met ovaal toiletvensters met gewrongen stangen.

Waardering

Landhuis van cultuurhistorisch belang als exponent van de ontginningsactiviteit in en rond Smilde; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp en de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de zuidrand van Smilde.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Haegenaarskamp
location_on Monumenten Kaart rond Smilde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!