Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Station Voorm. Station Rolde in Rolde

Station Rolde
Stationsstraat 16
9451 AJ, Rolde (Gemeente Aa En Hunze)
Drenthe
Bouwjaar: 1903-'04 1904 1903-'04
Architect: E. Cuypers Cuypers E 1904 E. Cuypers
Publicatie: 19950213
Rijksmonument ID: 482934
Type: Gebouw

Omschrijving van Station Voorm. Station Rolde

Inleiding

Voormalig STATION van de Noordoosterlokaalspoorweg-Maatschappij (in latere jaren geexploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen) gebouwd in 1903-1904 met kenmerken van de Art Nouveau-stijl naar ontwerp van E. Cuypers. De spoorlijn Assen-Stadskanaal is in 1968 opgeheven, het spoortrace is grotendeels omgevormd tot fietspad. Het station is inmiddels in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

Op L-vormige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken station, bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een samengesteld, deels afgewolfd zadeldak bedekt met geglazuurde Tuile du Nord-pannen; pirons; pregnant opgebouwde schoorsteen aan de westelijke zijgevel; schoorsteen aan oostelijke topgevel; houten dakkapellen met zadeldak; eenvoudige geprofileerde goten en windveren op klossen.

Asymmetrische gevelopbouw met gemetselde plint met geglazuurde afzaten; west- en zuidgevel gepleisterd; noord- en oostgevel in rode baksteen; natuurstenen speklagen; immitatievakwerk in de (afgeknotte) topgevels; deur- en raamkozijnen van diverse afmetingen; lateien; vensterbanken in trapsgewijs geplaatste lagen van geglazuurde afzaten; noordgevel met kleurige sectieltegels met naam: Rolde. Oostelijke zijde met houten aanbouw onder een met Tuile du Nord- pannen belegd zadeldak.

Waardering

Station van cultuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in de infrastructurele en sociaal-economische ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp en de herkenbaarheid alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de omgeving, met name de ontwikkeling van de Stationsstraat.

Tags: gebouwen, woonhuizen,stationsgebouw,transport,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Station Voorm. Station Rolde
location_on Monumenten Kaart rond Rolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt