Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoeve 8 in Veenhuizen

Esweg 5
9341 AW, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1890
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1890 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 479145
Type: Boerderij

Omschrijving van Hoeve 8

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ van het middenhuis-type. In 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Dit boerderijtype komt in Veenhuizen slechts drie maal voor. Ten behoeve van de woonfunctie zijn enkele aanpassingen gedaan zoals wijziging van de gevelindeling van het schuurgedeelte en toevoeging van dakkapellen en dakramen.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven boerderij van een weinig voorkomend type, het middenhuis-type, waarbij het bedrijfsgedeelte aan weerskanten van het hoger opgebouwde woonhuis is gelegen. De in baksteen opgetrokken boerderij is gedekt door een zadeldak met pannen en windveren. De lange zijgevels hebben op regelmatige afstand 4-ruits stalramen. Het deels onderkelderde (kelderramen) woonhuis heeft licht getoogde ramen met luiken (aan de westzijde met de oorspronkelijke roedenverdeling). Het zuidelijk schuurgedeelte was in gebruik als veestalling. De zuidelijke topgevel symmetrisch ingedeeld met inrijdeur met bovenlicht en staldeuren. Noordelijke topgevel symmetrisch ingedeeld met schuurdeur en staldeuren. De ventilatieschachten van het stalgedeelte zijn verwijderd.

Waardering

Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex, tevens als onderdeel van architectonisch en typologisch belang. Qua type zeldzaam en betrekkelijk gaaf.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoeve 8
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!