Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluis I in Veenhuizen

Kolonievaart
9340 AA, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1900
Architect: J. Strootman Strootman 1900 J. Strootman
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478503

Omschrijving van Sluis I

Inleiding

SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. Het oorspronkelijk tracee liep bij het voormalige Veenhuizen I langs en was deel van de omgrachting. Vermoedelijk ten tijde van de bouw van het Werkgesticht kwam een nieuw tracee in beeld. Gekozen werd voor een zo eenvoudig mogelijke afsnijding van de oude loop, in meer westelijke richting van de gestichtsgebouwen van Veenhuizen I. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De inmiddels vrijwel verdwenen giet- en smeedijzeren bewegingswerken zijn vervaardigd door ijzergieterij G.J. Wispelwey & Co. uit Zwolle. De schutsluis is thans in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de sluis is aangebracht valt buiten de bescherming. De bijbehorende dienstwoning is afgebroken.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven schutsluis. Sluishoofden in baksteen opgetrokken waarin schotbalksponningen; afgezet met natuurstenen dekplaten. De kolk is verbouwd tot een rechte kolk met betonnen wanden vervat in ijzeren I-profielen.

Waardering

Schutsluis van architectuurhistorisch, typologisch, waterstaatkundig en stedebouwkundig belang en van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Tags: weg- en waterwerken,schutsluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluis I
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt