Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw in Veenhuizen

star star star star (1)
Oude Gracht 2
9341 AB, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1875
Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1875 J.F. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478494
Type: Gebouw

Omschrijving van Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw

Inleiding

Voormalig SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1875 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Het gebouw is ook in gebruik geweest als timmerwinkel en doet nu dienst als gebouw voor de medische dienst.

Omschrijving

Op een hoek gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op, in hoofdzaak, rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken en gedekt door een T-vormig zadeldak met pannen en een voorste deel met plat; schoorsteen; goot op klossen. De vrij gesloten voorgevel met een licht risaliserende entree met gepaneelde deur en een getoogd 2- ruits bovenlicht, had oorspronkelijk alleen kleine vensters maar heeft enkele wijzigingen ondergaan en aan de westgevel een uitbreiding gekregen met plat. De lokalen zijn uitgerust met brede van stijlen voorziene, getoogde vensters met roedenverdeling; accentuering van de hanekam met gele steen. De tuitgevels zijn voorzien van afdekplaten en een klimmend boogfries met in het midden rondboogvensters; smeedijzeren sierankers.

Waardering

Voormalig schoolgebouw van cultuurhistorisch, architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (1)
    Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw Schoolgebouw Voorm. schoolgebouw
    Oude Gracht 2, Veenhuizen, Drenthe, NL
  • star star star star
    3
    Graag in kontakt willen komen of er eventueel te huur is. Voor het te exploiteren voor pannenkoenhuis gaarne zie ik u reactie te gemoed
In de buurt