Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

E en F in Veenhuizen

'E';'F'
Oude Asserstraat 10
9341 BC, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1901
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478484
Type: Woonhuis

Omschrijving van E en F

Inleiding

Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie en behorend tot een groep van dubbele woonhuizen bestemd voor de schrijvers 2e rang bij het beheer, rijksveldwachters, opzichters veldarbeid, schrijvers/opzichters aan de fabriek. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. De woningen, met in de topgevels de letters E en F, zijn gebouwd op de plaats waar het in 1900 afgebroken Eerste Gesticht heeft gestaan. De woningen zijn op rationele wijze gegroepeerd op een rechthoekig terrein waarbij de tussenliggende ruimte ingevuld is met een parkachtige aanleg met enkele diagonale paden.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goot op klossen; houten dakkapellen in achterste dakvlak; schoorstenen in nok en voorste dakschild; staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruitsschuiframen met luiken; opgeklampte deuren met 2-ruits bovenlicht; alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar E en F
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt