Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hou en Trouw in Veenhuizen

Meidoornlaan 47
9341 AN, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1897
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1897 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478481
Type: Woonhuis

Omschrijving van Hou en Trouw

Inleiding

Blok van twee WONINGEN waarvan de linker volgens type V en de rechter volgens type IV is gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Hou en Trouw is in 1897 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Linker pand met aanbouw onder zadeldak, rechter pand met aanbouw onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hou en Trouw
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt