Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rooms-katholieke pastorie in Veenhuizen

Pastorie
Kerklaan 8
9341 AV, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478465
Type: Kerk

Omschrijving van Rooms-katholieke pastorie

Inleiding

PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant op woningtype VII. Voor het huis ligt een verzorgde tuin met symmetrisch padenbeloop en onder andere enkele bruine beuken. De pastorie is functioneel en visueel verbonden met de eveneens beschermde RK kerk (Kerklaan 6).

Omschrijving In sobere en functionele stijl gebouwd vrijstaand woonhuis metverdieping en aanbouw met plat aan noordzijde, opgetrokken in gepleisterd baksteen gedekt door een met pannen belegd afgewolfd zadeldak met pannen; schoorsteen, windveren en geprofileerde gootlijst op klossen. De gevelopbouw bestaat uit een gemetselde plint, gepleisterde gevels met daarin gemetselde banden; getoogde 6- ruits schuiframen met persiennes, natuurstenen vensterbanken, geblokte hanekam in metselwerk, staafankers. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en heeft een terugspringend portaal; in de oostelijke gevel een breed venster met stijlen ten behoeve van het trappenhuis; kelderluik.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rooms-katholieke pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt