Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

1 en 2 in Veenhuizen

'1';'2'
Kerklaan 2
9341 AV, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478463
Type: Woonhuis

Omschrijving van 1 en 2

Inleiding

Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. In de topgevels de cijfers '1' en '2'. De woningen zijn in gebruik geweest als post van de Rijkspolitie.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 1 en 2
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt