Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Helpt Elkander (twee woningen voor ziekenhuispersoneel) in Veenhuizen

Helpt Elkander
Hospitaallaan 41
9341 AG, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1909
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478455
Type: Woonhuis

Omschrijving van Helpt Elkander (twee woningen voor ziekenhuispersoneel)

Inleiding

Blok van twee WONINGEN van het type IV, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor beambten van het ziekenhuis. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Helpt Elkander is in 1909 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Visueel sterk verbonden met de woningen Ontwikkeling; Een van Zin.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Overwegend gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Helpt Elkander (twee woningen voor ziekā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!