Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Drie woningen voor ziekenhuispersoneel in Veenhuizen

Hospitaallaan 26
9341 AH, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1893 1908 (verb.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478453
Type: Woonhuis

Omschrijving van Drie woningen voor ziekenhuispersoneel

Inleiding

Blok van drie DIENSTWONINGEN, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de beambten van het ziekenhuis. De huizen zijn in 1893 ontworpen door W.C. Metzelaar volgens het toen geldende type IV. In 1908, na herindeling van de woningtypes, zijn ze verbouwd volgens woningtype II. Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen rij aaneengesloten woningen op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een zadeldak met pannen; schoorstenen op de nok en in het achterste dakvlak; windveren; eenvoudige goot op klossen. De gevels worden bepaald door getoogde 6-ruits schuiframen met luiken; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht; staafankers. Wit gepleisterde hoeklisenen. Topgevel met een klein 4-ruits raam.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Drie woningen voor ziekenhuispersoneel
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!