Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Controle (woning huismeester hospitaal) in Veenhuizen

Controle
Hospitaallaan 2
9341 AH, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1905
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1905 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478452
Type: Woonhuis

Omschrijving van Controle (woning huismeester hospitaal)

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de huismeester van het hospitaal. Het huis met midden in de voorgevel de naam Controle is in 1905 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar en is een variant van woningtype IV en V; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met het Hospitaal (Hospitaallaan 16).

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen twee bouwlagen tellend gebouw op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft licht getoogde vensters (oorspronkelijk 12-ruits schuiframen) met persiennes, natuurstenen vensterbanken, paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen.

Inspringend portaal in het midden met scheef geplaatste entree, latei op natuurstenen consoles, segmentboog met in spaarveld naam. Aanbouw zijgevel met lessenaardak.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Overwegend gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Controle (woning huismeester hospitaal)
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!