Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker) in Veenhuizen

Bitter en Zoet
Hospitaallaan 20
9341 AH, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1893
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478450
Type: Gebouw

Omschrijving van Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker)

Inleiding

APOTHEEK ANNEX DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de assistent-apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Bitter en Zoet is in 1893 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met de woning Toewijding en de apothekerswoning Plichtgevoel (respectievelijk Hospitaallaan 16 en 24).

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen twee bouwlagen tellend gebouw op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorstenen; eenvoudige goot op klossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door getoogde 12-ruits schuiframen met persiennes; paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen; natuurstenen vensterbanken. De zuidelijke zijgevel en hoeken aan de noordzijde zijn voorzien van blokbepleistering. Aan weerskanten een zijaanbouw met lessenaardak; deur met 2-ruits bovenlicht.

Waardering

Apotheek annex dienstwoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Tags: openbare gebouwen,apotheek,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bitter en Zoet (apotheek annex woning a…
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt