Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toewijding (woning geneesheer) in Veenhuizen

Toewijding
Hospitaallaan 16
9341 AH, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1893
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1893 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478449
Type: Woonhuis

Omschrijving van Toewijding (woning geneesheer)

Inleiding

DIENSTWONING, gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de geneesheer. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Toewijding is in 1893 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met de aangrenzende apotheek Bitter en Zoet en de apothekerswoning Plichtgevoel (respectievelijk Hospitaallaan 20;22 en 24).

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen twee bouwlagen tellend woonhuis op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; schoorstenen; eenvoudige goot op klossen.

De symmetrisch ingedeelde gevels worden geleed door getoogde 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken, deels met persiennes; kleinere getoogde ramen in de kopse gevels; staafankers. De zuidelijke zijgevel, waarin de deur met bovenlicht, en de hoeken aan de noordzijde zijn voorzien van blokbepleistering. Achtergevel met getoogd 6-ruits schuifraam en persiennes, 2 kleine getoogde ramen en daarboven smalle 10-ruits ramen ten behoeve van het trappenhuis; aanbouw met plat.

Waardering

Dienstwoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toewijding (woning geneesheer)
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!