Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Orde en Tucht in Veenhuizen

Generaal Van Den Boschweg 11
9341 AD, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478437
Type: Woonhuis

Omschrijving van Orde en Tucht

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metzelaar. De naam 'Orde en Tucht' is symmetrisch in de voorgevel geplaatst.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-fruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een zesruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste vierruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd tweeruits bovenlicht en zesruits schuifraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Orde en Tucht
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!