Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kamp Westerbork, rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zwiggelte

Schattenberg 2
9433 TA, Zwiggelte (Gemeente Midden Drenthe)
Drenthe
Bouwjaar: 1943-'44 1944 1943-'44
Architect: Schubert en Stamfeld Schubert 1944 Schubert en Stamfeld
Publicatie: 19950720
Rijksmonument ID: 478337
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kamp Westerbork, rioolwaterzuiveringsinstallatie

Inleiding

RIOOLWATERZUIVERINGSINSTALLATIE die buiten het directe kampterrein is gelegen. De installatie is ontworpen in opdracht van de bezetter en gebouwd in de jaren 1943-1944. De ontwerpen zijn getekend door de Duitsers Schubert en Stamfeld.

Omschrijving

Samenstel van gebouwen bestaande uit een pompgebouw en een systeem van vloeivelden. Het pompgebouw is eenvoudig vormgegeven in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met bitumineuze bedekking. Aan de noordzijde een aangebouwde put (in drie gedeelten met ijzeren trap en roosters) met eenvoudig hekwerk; eenvoudige ijzeren hijsinrichting. Het gebouw is voorzien van een kelderruimte waar het water in vier ronde putten stroomt om vervolgens te worden opgepompt door een daarboven geplaatste pomp (aanwezig maar niet in werking). Het water wordt via een systeem van kanaaltjes waarin strekken zijn gemetseld afgevoerd naar vloeivelden. Deze velden hebben een betonnen onderbouwing en een gemetselde afhellende afdeklaag met vanuit de middenas diagonaal lopende rioolpijpjes waardoor het gefilterde water weer naar de middenas en het afvoerkanaal kan teruglopen.

Waardering

Rioolwaterzuiveringsinstallatie van essentieel belang als onderdeel van het complex; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en het materiaalgebruik; zeldzaam en gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,waterzuivering,nutsbedrijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kamp Westerbork, rioolwaterzuiveringsinā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Zwiggelte

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!