Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij in Interbellumstijl in Orvelte

Wezuperweg 1
9441 TH, Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Drenthe
Bouwjaar: 1937
Architect: J. Boelens Kzn. Boelens 1937 J. Boelens Kzn.
Publicatie: 19951115
Rijksmonument ID: 478331
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij in Interbellumstijl

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd in 1937 in typerende Interbellum- architectuur. Opgericht in opdracht van Ir. J. Nijsingh, rentmeester der Staatsdomeinen, naar ontwerp van J. Boelens Kzn. uit Assen. De boerderij maakte onderdeel uit van de ontginningsactiviteit van de NV Het Landschap Drenthe. Deze in 1924 opgerichte Ontginningsmaatschappij kocht aan de oostkant van de gemeente Westerbork 2000 ha grond aan om deze vervolgens in werkverschaffingsverband door werklozen te laten ontginnen. De boerderij Wezuperweg 1 markeert de noordkant van de ontginning en houdt verband met de in het kader van de ontginningen ontstane bebouwingsstructuur van het naburige dorp Witteveen.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van dekbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd schilddak belegd met verbeterde hollandse pannen; het woonhuis heeft aan de oostzijde een lagere aanbouw onder zadeldak; schoorsteen en dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door een rollaag en daarboven opgaand metselwerk. Woonhuis met asymmetrische voorgevel waarin rondboog deur; oorspronkelijke vensterindelingen met onder meer twee brede vensters met een breed raam in het midden en aan weerszijden een 6-ruits raam met vast kalf (bovenlicht als uitzetraam en onderlicht draaibaar), opmerkelijk zijn de brede houtenpenanten en de brede bovenlijst. Voorts heeft huis onder de uitkragende goot een rij van zeven 4-ruits verdiepingsramen, eveneens door brede houten penanten gescheiden. Schuur met steunberen tegen de zijgevels van de schuur; mest- en wagendeuren en betonnen 4-ruits stalramen; houten goot op klossen.

Waardering

Borederij van cultuurhistorisch belang in verband met een jong en grootschalig ontginningsproject voor werklozen; van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik, type en gaafheid.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij in Interbellumstijl
location_on Monumenten Kaart rond Orvelte

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!