Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut in Orvelte

Dorpsstraat 7
9441 PD, Orvelte (Gemeente Midden Drenthe)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1870 ca. 1910 (stookhut) 1870 ca. 1870 ca. 1910 (stookhut)
Publicatie: 19951115
Rijksmonument ID: 478327
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijke stijl met stookhut

Inleiding

In ambachtelijke stijl uitgevoerde BOERDERIJ met STOOKHUT. De boerderij is gebouwd rond 1870 volgens het hallehuistype met dwarsdeel. De stookhut vermoedelijk rond 1910 gebouwd in een bijpassende ambachtelijke stijl. Door de Stichting Orvelte is de boerderij in 1974 herbestemd tot wagenmakerij. Daarvoor werden eveneens een houtzagerij (1974), een overkapping voor een zaagmachine (1977), een droogschuur (1982) en een schuur (1987) gebouwd. De bescherming betreft uitsluitend de oorspronkelijke boerderij met naastliggende stookhut.

Op hetzelfde kadastrale nummer werd in 1974 een smederij gebouwd afkomstig uit Steenbergen (gemeente Zuidwolde). Functioneel houdt dit gebouw, geadresseerd Dorpsstraat 9, geen verband met de onderwerpelijke gebouw, reden waarom beide gebouwen apart worden beschermd.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen. Woonhuis met 6-ruits schuiframen met strekken en twee zolderramen in de voorgevel; zijgevels met staafankers. Baanderdeur met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; schuurgevels met mestdeuren en getoogde gietijzeren 4-ruits stalramen.

Stookhut in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak met cementpan; windveren en schoorsteen; getoogde gietijzeren ramen en opgeklampte deur.

Waardering

Boerderij met stookhut van cultuurhistorisch belang vanwege de betekenis voor het beschermde gezicht Orvelte en als representant van een jonger boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik; tevens van belang in verband met deherkenbaarheid in relatie tot de structurele gaafheid van de nederzetting; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor het dorp en de betekenis in het beschermd dorpsgezicht Orvelte.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijke st…
location_on Monumenten Kaart rond Orvelte

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!