Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brink De Brink in Roden

De Brink
Schoolstraat 1
9301 KB, Roden (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478209
Type: Gebouw

Omschrijving van Brink De Brink

Inleiding

Gebouwd rond 1890 als Openbare Lagere SCHOOL in ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is de school in gebruik als school voor praktische vorming. Van bescherming uitgesloten is de na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde.

Omschrijving

School op rechthoekige grondslag gebaseerd en opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met geglazuurde golfpannen; geprofileerde gootlijst op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gepleisterde plint; gemetselde (hoek)pilasters met spaarvelden; waterlijst ter hoogte van de natuurstenen vensterbanken; vensters met decoratief gemetselde en deels gepleisterde ontlastingsboog met siermetselwerk in boogveld. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met diepliggend portaal; dubbele paneeldeur met naald; bovendorpel met snijwerk; dubbel bovenlicht waarvan de onderste met gietijzeren sierrooster. Aan weerszijden drie grote 12-ruits lokaalramen met naar binnen vallend bovenlicht. Zuidelijke zijgevel met gekoppelde 8-ruits ramen al of niet met penant. Noordelijk zijgevel heeft een latere aanbouw met plat in een afgeleide stijl.

Waardering

School van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling en de daaraan gekoppelde betekenis voor de nederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de typologie, de herkenbaarheid en de regionale zeldzaamheid van dit type; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor de omliggende brink-bebouwing en de relatie met naastliggende eveneens beschermde (jongere) onderwijzerswoning.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Brink De Brink
location_on Monumenten Kaart rond Roden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!