Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voorm. christelijke lagere school in Nieuw Roden

star star star star (1)
Eikenlaan 5
9311 PV, Nieuw Roden (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1930-'31
Architect: H. Beumer
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478207
Type: Gebouw

Omschrijving van Voorm. christelijke lagere school

Inleiding

SCHOOL met DRINK- en ZITPLAATS gebouwd in 1930-1931 in opdracht van de "Vereeniging school met den Bijbel" en in typerende Interbellum-stijl ontworpen door architect H. Beumer uit Arnhem. Gevelsteen met: "Eerste steen gelegd door J.G. Togtema. evangelist". De drink- en zitplaats is centraal voor het gebouw geplaatst. De bescherming betreft alleen het oorspronkelijke gedeelte van de school (en de srink- en zitplaats); de bijgebouwen vallen buiten de bescherming. De school is inmiddels in gebruik als Dagschool voor volwassenen.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd schoolgebouw met twee klaslokalen, aan weerszijden een lagere vleugel. Het geheel bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met romaanse pannen; schoorstenen; dakkapel in voorste dakschild; goot met overstek. Gevelopbouw met trasraam en aangemetselde bloembak in donker blauwe klinkers (strengperssteen) en de opgaande buitengevels in genuanceerde strengperssteen (waalformaat van de fabriek N.V. Jurgens te Bingerden bij Doesburg); muurankers; symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee viervoudig gekoppelde lokaalramen met zwaar kozijnhout en ongelijkmatige 6-ruits roedeverdeling in het grote, naar binnen vallende bovenlicht; gekoppelde 4-ruits ramen in de symmetrisch ingedeelde achtergevel; linker aanbouw met drievoudig gekoppeld smalle ramen; rechter aanbouw met portiek rustend op kolom en in de zijgevel een drievoudig gekoppelde 8-ruits ramen met vast kalf.

De DRINK- en ZITPLAATS ligt centraal voor het schoolgebouw, is gebaseerd op rechthoekige grondslag en bestaat uit een op beton gemetselde platte laag, opgaand metselwerk met verbreding voor de (inmiddels verdwenen) houten bank en achterwand in verticaal metselwerk waarin de (inmiddels verdwenen) kraan is opgenomen.

Waardering

School met bijbehorende drink- en zitplaats van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling in een jonge ontginningsnederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie, de sobere maar zorgvuldige vormgeving en vanwege de gaafheid.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voorm. christelijke lagere school
location_on Monumenten Kaart rond Nieuw Roden

Recensies (1)
    Voorm. christelijke lagere school
    Eikenlaan 5, Nieuw Roden, Drenthe, NL
  • star star star star
    1
    Vierde zin in haaakjes moet "drink" lezen, niet "shrink" Veel herinneringen daar, kgingbals kind daar naar school Fondly Anne Hogendoorn Togtema