Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij met zijbaanders (voorm. café) en stookhut in Zwinderen

Verl Hoogeveense Vaart 55
7864 TB, Zwinderen (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: 1862 mog. ca. 1900 (stookhut)
Publicatie: 19951115
Rijksmonument ID: 478203
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij met zijbaanders (voorm. café) en stookhut

Inleiding

BOERDERIJ met jongere stookhut (ca.1900?), gebouwd in 1862 (volgens ankerjaartal) en behorend tot het hallehuistype met zijbaanders aan weerskanten (wijzend op de vroegere functie van cafe). De zuidgevel van de schuur is gewijzigd en voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het oorspronkelijke rietdak is overdekt door golfplaten. De bijschuren vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met een constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd (inmiddels met golfplaten bedekt) rietdak met aan een der zijden enkele rijen pannen onderlangs; twee schoorstenen. Gevelopbouw met gepleisterde plint, gemetselde opbouw, staafankers en licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken. Oostgevel met twee kelderramen met diefijzers en afgedekt door een rollaag; opkamer met twee 4-ruits ramen met strekken. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met ankerjaartal 1862 en een gebombeerde paneeldeur; bovenlicht met oorspronkelijke roedeverdeling (smalle ruit rondom; groot licht in het midden). Westzijde met een gekoppeld 6-ruits raam.

Schuurgevel met voor de krimp geplaatste baanders met loopdeuren; westelijke zijgevel met gietijzeren rondboog vensters; oostgevel met mestdeuren en rondboog stalvensters. In baksteen opgetrokken stookhut onder met pannen belegd zadeldak; windveren; staafankers; gietijzeren rondboogvensters; deur.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving (onder meer vanwege de verwijzing naar de vroegere functie) en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging ten opzichte van de in structureel opzicht gave omgeving.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij met zijbaanders (vo…
location_on Monumenten Kaart rond Zwinderen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt