Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Leeghof in Zeijen

Zuiderstraat 7
9491 AR, Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Drenthe
Bouwjaar: 1774 (woonhuis, oudste deel) ca. 1850 (aanbouw)
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 478020
Type: Boerderij

Omschrijving van Leeghof

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-type. Van jongere datum (circa 1850) is het voor het oorspronkelijke woonhuis geplaatste woongedeelte. Met name deze uitbreiding maakt de met zorg tot woonhuis verbouwde boerderij van belang.

Het erf is gedeeltelijk met keien bestraat.

Omschrijving

Boerderij en schaapskooi. Boerderij bestaande uit een schuur en een in twee fasen gebouwd woonhuis. Het geheel wordt gedekt door een aan achterzijde afgewolfd rietdak; gevlochten nok. Schuur met diepliggende achterbaander met in de zijwanden staldeuren; noordgevel met stalvensters (deels 4-ruits met pen-en-gat verbinding en luiken); zuidgevel ook met mestdeuren.

Oudste gedeelte woonhuis: krimp en topgevel met vlechting; jaartalankers 1774; staafankers; topschoorsteen. Gevelopbouw met handgevormde steen, bloklijst onder muurplaat; 15-ruits schuiframen met kalf; luiken.

Voorgeplaatst woongedeelte met vlechting, staafankers, topgevel met schoorsteen; 6-ruits schuifraam en kleine zolderramen.

Aangebouwde houten schaapskooi met ankerbalkgebint met pen- en-gat constructie; gepotdekselde opbouw; afgewolfd rietdak met gevlochten nok.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de gaafheid en de zeldzaamheid qua type; van stedebouwkundig belang als onderdeel van de oorspronkelijke nederzetting.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Leeghof
location_on Monumenten Kaart rond Zeijen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt