Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur in Zweeloo

Klooster 3
7851 AH, Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1870 (woonhuis) waarsch. ca. 1890 (schuur) 1870 ca. 1870 (woonhuis) waarsch. ca. 1890 (schuur)
Publicatie: 19940727
Rijksmonument ID: 478010
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm van het rond 1870 gebouwde dubbele woonhuis is het mogelijk dat gebouw van oorsprong een andere functie heeft gekend. De schuur is waarschijnlijk later bijgebouwd (ca 1890) en heeft diverse aanpassingen ondergaan. De bescherming betreft het dubbele woonhuis en de hoofdvorm van de schuur.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken dubbel woonhuis gedekt door een rietdak aan noordzijde met wolfeind en aan zuidzijde met schild. Het oostelijke dakschild is deels doorgetrokken ten behoeve van een aangebouwde stalruimte; schoorstenen met kappen in de nok. Gevelopbouw met 6-ruits schuiframen met rondgezette bovenhoeken afgesloten door een rollaag; natuurstenen vensterbanken; geprofileerde daklijst onder de uitkragende rietkap. De asymmetrische voorgevel heeft bovendien twee gemetselde asymmetrisch geplaatste lisenen en twee deuren met bovenlicht. Noordzijde met 4-ruits zolderramen eveneens met rondgezette bovenhoeken; staafankers. Aan weerskanten van de deur een klein venster.

De schuur is in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak. Voorzijde met getoogde baander met loopdeur; in de noordelijke zijgevel getoogde gietijzeren 6- ruits stalramen.

Waardering

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur van cultuurhistorisch belang (met zekere reserve) vanwege de afwijkende hoofdvorm en een daaraan mogelijk te verbinden eertijds andere functie; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en vanwege de zeldzame hoofdvorm. Daarnaast is het pand van stedebouwkundig belang als beeldbepalend element in de in structureel opzicht nog redelijk gave brinkstructuur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur
location_on Monumenten Kaart rond Zweeloo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!