Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in Den Haag

Badhuisweg 104
2587 CM, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1875-1900 1875 1875-1900
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477029
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Inleiding

Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur typerende veranda's en sierlijk gesneden houten lijsten.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak, voorzien van gesneden houten daklijsten. De gevels zijn gepleisterd. Tegen de voorgevel bevindt zich een over begane grond en verdieping doorlopende houten veranda, die op de begane grond gesloten is en op de verdieping voorzien van gietijzeren balusters. Beide veranda's bezitten gesneden houten sierlijsten langs de bovenrand. In de linkerzijgevel is de ingang gesitueerd, die voorzien is van een gietijzeren rooster.

Aan de achterzijde is een smalle bakstenen aanbouw onder een plat dak. Iets links van het midden van de achtergevel van het huis bevindt zich een uitgemetselde schoorsteen.

De vensters bezitten uiteenlopende vormen, waaronder vier-ruits en zes-ruits schuifvensters. Het oorspronkelijke interieur is grotendeels bewaard gebleven.

Aan de achterzijde is als erfscheiding nog deels aanwezig een gietijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers met dekplaat.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als kenmerkend voorbeeld van de badplaats-architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!