Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Eletta in Den Haag

Antwerpsestraat 14
2587 AG, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1886-87 1886 1886-87
Architect: J.H. Beetsma Beetsma, Johannes J.H. Beetsma
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477024
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Eletta

Inleiding

Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bouwblok Antwerpsestraat 6/8, 10/12 en 14/16, in 1886-1887 gebouwd door architect Johannes Hendriks Beetsma in eclectische bouwstijl. Het zijn de oudste herenhuizen in het Belgisch Park.

Omschrijving

Op een duintop gebouwd dubbel herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt, afgeknot omlopend schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen gevels zijn aan de voorzijde geleed door geblokte (hoek)lisenen. Een gepleisterde cordonlijst die aan de zijgevel deels geprofileerd is, scheidt de bouwlagen. Het gepleisterde hoofdgestel is gekornist en aan de zij- en achtergevel voorzien van panelen in het fries. Het dak is voorzien van eenvoudige dakkapellen, deels met pilasteromlijsting. De ramen zijn voor het merendeel T-vormige stolpramen.

Het middendeel van de rechterzijgevel is licht risalerend. In deze gevel zijn de beide ingangen gesitueerd; de ingang van nummer 14 - een houten paneeldeur met smeedijzeren roosters - behoort tot de bouwtijd. Twee evenwijdig lopende trappen bieden toegang tot de deuren. Het linkerdeel van de achtergevel is als een forse risaliet uitgebouwd. Rechts daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre, waarboven een balkon. Het interieur bevat onder meer in eclectische stijl geornamenteerde stucplafonds en schoorsteenmantels. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hek op een lage bakstenen voet, voorzien van vernieuwde gemetselde hekpijlers.

Waardering

Dubbel herenhuis van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van eclectische architectuur en als oudste bebouwing van het Belgisch Park; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn in- en uitwendig goed bewaard. Als onderdeel van een bouwblok in een ontwerp van drie dubbele herenhuizen heeft het ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Eletta
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!