Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Blanda in Den Haag

Antwerpsestraat 6
2587 AG, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1886-87 1886 1886-87
Architect: J.H. Beetsma Beetsma, Johannes J.H. Beetsma
Publicatie: 19941018
Rijksmonument ID: 477022
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Blanda

Inleiding

Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Blanda, dat het linkerdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bouwblok Antwerpsestraat 6/8, 10/12 en 14/16, in 1886-1887 gebouwd door architect Johannes Hendriks Beetsma in eclectische bouwstijl. Het zijn de oudste herenhuizen in het Belgisch Park. Omschrijving

Op een duintop gebouwd dubbel herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt, afgeknot omlopend schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen gevels zijn aan de voorzijde geleed door geblokte (hoek)lisenen. Een geprofileerde cordonlijst scheidt de eerste en tweede bouwlaag. Het gepleisterde hoofdgestel is gekornist en voorzien van panelen in het fries. Op het dak zijn eenvoudige dakkapellen met pilasteromlijsting aangebracht.

Voor de eerste bouwlaag van de voorgevel is een bordes met een houten balustrade gesitueerd, rustend op gepleisterde pijlers. Een houten trap in het midden biedt toegang tot het bordes. De T- vormige stolpramen bezitten glas-in-lood bovenlichten.

Het middendeel van de linkerzijgevel is licht risalerend. Hiertegen bevindt zich een bordes met gemetselde balustrade waar de beide ingangen zijn gesitueerd. Toegang tot het bordes biedt een evenwijdig aan de zijgevel geplaatste trap. Boven het bordes bevindt zich een balkon met balustrade, rustend op houten pijlers. Aan het achterste deel van de zijgevel is een rechthoekig bouwblok met een trap naar het balkon boven het bordes. Ter linkerzijde zijn een garage en een berging aangebouwd. Het rechterdeel van de achtergevel is als forse risaliet uitgebouwd. Links daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre met glas-in-lood bovenlichten en een gesneden sierrand aan de bovenrand. Daarboven is een balkon. Het interieur bevat onder meer in eclectische stijl geornamenteerde stucplafonds, schoorsteenmantels en een trappenhuis uit de bouwtijd.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hek op een lage bakstenen voet, voorzien van vernieuwde gemetselde hekpijlers met dekplaat.

Waardering

Dubbel herenhuis van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van eclectische architectuur en als oudste bebouwing van het Belgisch Park; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn in- en uitwendig goed bewaard. Als onderdeel van een bouwblok in een ontwerp van drie dubbele herenhuizen heeft het ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Blanda
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!