Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in Den Haag

Bankastraat 128
2585 ET, Den Haag (Gemeente Den Haag)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1888-89 1888 1888-89
Publicatie: 19940413
Rijksmonument ID: 475926
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis

Inleiding

Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhuis vormt een symmetrische eenheid met het belendende pand Bankastraat 126. Tevens vormt het onderdeel van een lange reeks identieke herenhuizen, opklimmend tegen de helling van de Bankastraat in de richting van de Kerkhoflaan.

Omschrijving

Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De bakstenen lijstgevel bezit een hardstenen plint en gepleisterde banden. Het souterrain is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect. De gevel is drie vensterassen breed, waarvan de linker als risaliet is behandeld.

Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van de beide als eenheid ontworpen huizen. De in het risaliet geplaatste ingangspartij heeft een deur met rijk gesneden panelen, een deurkalf met diamantkopjes en een bovenlicht. De deuromlijsting wordt gevormd door pilasters met verdiepte velden en een gekorniste kroonlijst op paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles. De deur is bereikbaar via een hardstenen trapje met roosters.

Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich schuifvensters en op de derde stolpramen, alle voorzien van een geprofileerde, gepleisterde omlijsting. De vensters op de tweede bouwlaag bezitten T-kozijnen. De gekoppelde souterrainvensters zijn voorzien van traliewerk. Voor de stolpramen zijn gietijzeren raamhekjes geplaatst (met uitzondering van het linker raam in het risaliet).

Het gekorniste hoofdgestel heeft een gepleisterd fries met rechthoekige panelen en een tandlijstje. De kroonlijst wordt gedragen door paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles.

Waardering

Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorischbelang als representatief voorbeeld van 19e-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een uniforme gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis
location_on Monumenten Kaart rond Den Haag

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt