Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten
Top 100 omschrijving
Voorschoten, kasteel Duivenvoorde: het voormalige kasteel, veranderd in een buitenhuis, is gelegen in een landschapspark te midden van weilanden. Het in de kern middeleeuws kasteel heeft in de loop der tijden zijn huidige vorm gekregen, met name door verbouwingen in 1631 en 1717. Op zich geeft deze ontwikkelingsgang van stamslot van de familie Van Wassenaer tot museum annex centrum van culturele activiteiten een historisch belang aan. In het interieur van het kasteel bevinden zich diverse goed bewaard gebleven interieurs uit de 17de en 18de eeuw, waaronder de Marotzaal en diverse van elders overgebrachte kamers. In de rechtervleugel bevindt zich de grote zaal, waarin vroeg 18de-eeuwse wandbetÅ’mmeringen en stucplafonds zijn aangebracht; de wandvlakken bevatten geschilderde doeken; van de decoraties zijn de ontwerptekeningen bewaard gebleven. De Groene Salon in de zuidelijke vleugel is van een eenvoudige betimmering voorzien, een schoorsteen en een stucplafond uit het begin van de 17de eeuw. De schoorsteenboezem met het schilderstuk en de festoenen is uit dezelfde tijd. Verder bevindt zich op de eerste verdieping nog een kamer die is uitgerust met een eikehouten schoorsteen, ook met een schildering in de boezem en daterend uit de 17de eeuw. Qua bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis is Duivenvoorde van bijzonder belang door de groei en omvorming van een middeleeuws slot tot een buitenhuis. In de jaren 1844 werd de formele tuinaanleg om het huis getransponeerd naar een landschappelijke aanleg. Het binnenpark is de radicale en originele omwerking van het oorspronkelijke park: het wordt beheerst door een diagonale gezichtsas met grote waterpartij, waaruit het huis oprijst achter het terras- en bruggencomplex waarover de toegangsweg dwars voorlangs de gevel is gelegd, een voor Nederland unieke compositie. Daarnaast is het huis voorzien van diverse belangrijke interieurs uit diverse stijlperioden, waardoor, mede op grond van de nog aanwezige ontwerpen, een kunsthistorische documentatie is ontstaan.
Omschrijving van Kasteel Duivenvoorde
HOOFDGEBOUW. Statig kasteel in de vorm van een omgracht edelmanshuis, bestaande uit een hoog opgaand centraal bouwlichaam en lagere, aan de oostzijde een voorplein flankerende dwarsvleugels; alle gedekt door schilddaken. Deze vorm is het resultaat van de verbouwing in 1631 van een in oorsprong 13e-eeuws kasteel en van een volgende, in 1717 voltooide verbouwing die het kasteel een zo symmetrisch mogelijke gestalte gaf, maar het exterieur in wezen niet veranderde.
Als produkt van bovenstaande bouwgeschiedenis is het kasteel uitwendig een karakteristiek toonbeeld van de overgang van levendige naar strakke architectuur die in de jaren rond 1630 op gang kwam: strak wegens de afwezigheid van torens en topgevels en de toepassing van schilddaken, maar nog levendig door de geblokte ontlastingsbogen boven de vensters, de vele dakkapellen met puntige dakjes en drie ronde, met natuurstenen ringen versierde en door uivormige ijzeren bekroningen gedekte schoorstenen. Voor- en achtergevel bevatten geblokte zandstenen poortjes uit 1631, waarvan het laatste met weglating van zijn fronton is overgebracht uit de muur die tot 1717 het voorplein afsloot.
Inwendig bevat het kasteel opmerkelijke interieurs uit verschillende perioden, o.a. de beschilderde balkenplafonds en de kunstig gemetselde poortjes in voorhal en trappehuis uit omstreeks 1631, de Grote Zaal met betimmeringen en stucplafonds uit omstreeks 1717, waarschijnlijk naar ontwerp van Daniel Marot Sr., de na 1880 uit Zeeland overgebrachte betimmeringen uit het midden van de 18e eeuw in de zgn. Oosterlandse kamer, een neogotisch portaaltje met stucgewelf uit het midden van de 19e eeuw, uit welke tijd ook het behang en de bijbehorende stoffering met vegetatief patroon in de zgn. Blauwe logeerkamer dateren.
Tags: kastelen, landh. ed.,kasteel, buitenplaats,kastelen,landh., parken ed
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Kasteel Duivenvoorde: Toegangsweg naar het kasteel. Terras met bruggen. Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
- Kasteel Duivenvoorde: Boogbrug achterzijde kasteel Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
- Kasteel Duivenvoorde: Brug over de Dobbewatering Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
- Kasteel Duivenvoorde: Brug over de vijver Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
- Kasteel Duivenvoorde: Vlotbrug over de vijver Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Voorschoten (Zuid Holland)