Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koninklijke Van Kempen & Begeer in Voorschoten

star star star star (1)
Leidseweg 219
2253 AE, Voorschoten (Gemeente Voorschoten)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1858
Architect: J.J. Warnaar
Publicatie: 19850801
Rijksmonument ID: 46973
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Koninklijke Van Kempen & Begeer

Van het in oorsprong in 1858 ten behoeve van de destijds "Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren waren" genaamde firma van J.M. van Kempen in eigen beheer tot stand gekomen fabrieksgebouw met verdieping onder langgerekt pannen schilddak, resteert alleen nog de gevel in eclectisch-classicistische trant. Deze voorgevel bevat gietijzeren rondboogvensters met roedenverdeling uit de bouwtijd, gekoppeld ter weerszijden van het middenrisaliet en met elkaar verbonden door middel van cordonlijsten, en afgewisseld met rozet-ankers.

In het begin van deze eeuw zijn de zijvleugels hoger opgetrokken en van topgevels met trappen en balustrade voorzien; het middenrisaliet heeft daarbij de door consoles gesteunde kroonlijst behouden, maar daarboven is een attiek geplaatst met uitzwenkende zijden en een rechte lijst waarop het koninklijk wapenschild rust.

Tevens is de gehele gevel boven de zwarte plint afwisselend wit en geel gesausd met tussen de verdiepingen een naam-fries en in de top van het middenrisaliet een tondo met een portretbuste van de stichter en in de toppen van de hoekpartijen elk een tondo met het koninklijk wapenschild; te rechterzijde voorts een gepleisterd ingangsportaal met gietijzeren rondboogvensters.

Fabrieksgevel van kenmerkend eclectisch-classicistische architectuur wegens de toepassing van een langgerekte, symmetrisch ingedeelde gevel met gietijzeren rondboogvensters, door lijsten verbonden, en middenrisaliet, met een vooral wegens de later aangebrachte topgevels, meer aan paleis- dan fabrieks-architectuur verwant uiterlijk, in overeenstemming met de bewuste buitensteedse situering op een speciaal hiertoe afgescheiden gedeelte van een historische buitenplaats.

Tot het fabriekscomplex behoort voorts het rond de eeuwwisseling door J.J. Warnaar ontworpen en door de firma Braat te Delft uitgevoerde ijzeren inrijhek in Jugendstil, geplaatst midden voor de ingang aan de weg op een gemetselde boogbrug; dit hekwerk bevat twee opengewerkte pijlers met dito bekroning en zijvleugels waarin vele gebogen vormen en gestileerde florale motieven verwerkt zijn, hetgeen kenmerkend is voor de Jugendstil.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koninklijke Van Kempen & Begeer
location_on Monumenten Kaart rond Voorschoten

Recensies (1)
    Koninklijke Van Kempen & Begeer Koninklijke Van Kempen & Begeer
    Leidseweg 219, Voorschoten, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    5
    de deuren van de Basiliek van de Aankondiging in Jeruzalem
In de buurt