Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa") in Veenhuizen

Excelsior
Hoofdweg 156
9341 BM, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1901
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 469415
Type: Gebouw

Omschrijving van Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa")

Inleiding

DIRECTIEHOTEL met aangebouwde CONCIERGEWONING, blijkens het opschrift in een der gevels (ANNO DOM. 1901) gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw, ook wel De Villa genoemd, was oorspronkelijk bestemd voor bezoekende ambtenaren. Het is thans deels in gebruik als kantoor.

Omschrijving

Markant op een hoek gelegen gebouw, opgetrokken in sobere en functionele stijl met aandacht voor ambachtelijke elementen. Het in baksteen opgetrokken pand wordt gedekt door een afgeplat schilddak met bouletpan; geprofileerde goot met paarsgewijs geplaatste en bewerkte klossen. Gepleisterde gevels, smeedijzeren sierankers, plint, gemetselde banden en tandlijst, 6-ruits schuiframen met persiennes, zuidelijke zijde geflankeerd door 3-ruits ramen, deels glas-in-lood; Entree met zijlichten. Westelijke gevel met vijfkantige serre met hoeken van natuursteen; ramen met glas-in-lood in bovenlicht. Dakkapel met trijs. Noordelijke zijde met een breed en hoog samengesteld raam met stijlen en kalf (trappenhuis). In het INTERIEUR zijn onder meer van belang het van houtsnijwerk voorzien trappenhuis en twee haardpartijen met geprofileerd lijstwerk op natuurstenen kolommen.

Aangebouwde conciergewoning, met overeenkomstige detaillering, wordt gedekt door een zadeldak met bouletpan; windveren; goten op klossen; dakkapellen.

Waardering

Voormalig directiehotel met enkele waardevolle interieuronderdelen en aangebouwde conciergewoning van belang als essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen alsook van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf.

Tags: horeca-instellingen,logies,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Excelsior (directiehotel met conciërgew…
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt