Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graandrogerij in Veenhuizen

Hoofdweg 130
9341 BL, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 469409
Type: Gebouw

Omschrijving van Graandrogerij

Inleiding

GRAANDROGERIJ, gebouwd rond 1860 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw is geplaatst op poeren om de drogende werking te bevorderen. Tussen de graandrogerij en de (niet van rijkswege beschermde) omligende industriele gebouwen bestaat een nauwe relatie.

Omschrijving

In sobere en functionele stijl gebouwde schuur. Langgerekte hoofdzakelijk uit baksteen opgetrokken en op poeren geplaatste graanschuur onder met riet gedekt afgewolfd zadeldak met uileborden. De gewelfvormige overspanningen tussen de poeren en de staafankers in de zijgevels geven het gebouw een bijzonder ritme. De kopsegevels worden geleed door een getoogde toegangsdeur met aan weerszijden een rondboogvenster en er boven een rond venster met eenvoudige tracering; staafankers. In het bovenste gedeelte van de zijgevels houten ventilatieluiken en liggende 10-ruitsramen.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch, industrieel archeologisch en stedebouwkundig van belang. Qua type uniek; gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,graandrogerij,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graandrogerij
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt