Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Maallust in Veenhuizen

Hoofdweg 126
9341 BL, Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Drenthe
Bouwjaar: 1908
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1908 W.C. Metzelaar
Publicatie: 19941026
Rijksmonument ID: 469408
Type: Woonhuis

Omschrijving van Maallust

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar. De naam Maallust staat symmetrisch in de voorgevel.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Maallust
location_on Monumenten Kaart rond Veenhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt